293 42 12 - 293 30 98

SSS

BUZ SPORLARI NEDİR?

İnsanoğlunun kimi zaman hayatı çekilmez kılan kar ve buzun üzerinde keyifli zaman geçirebileceğini keşfetmesi ile ortaya çıkan kış sporları, bugün milyonlarca sporcuyu heyecan ve adrenalin ile buluşturuyor.

Kış sporları, en temel hali ile kış aylarında karlı ve buzlu zemin üzerinde gerçekleştirilen sportif aktiviteler olarak tanımlanabilir. Özel tasarım kış spor malzemeleri kullanılarak suni kar ve buz üzerinde kış harici zamanlarda da gerçekleştirilebilen bu sporların bir kısmı Olimpiyat oyunlarına girecek kadar önem kazanmıştır. Bireysel ve takım halinde yapılabilen kış sporlarının bir bölümü yediden yetmişe tüm sporseverler için uygunken bir kısmı da ekstrem özellik gösterir.

Buz sporları düzgün bir zemin üzerinde donmuş olan ve kalınlığı 3-5 cm'yi bulan buz üzerinde paten adı verilen ve her iki ayağa giyilen ayakkabı ile kayarak yapılan sporları tarif eder. Ülkemizde de faaliyet gösteren buz sporları hızla gelişimini sürdürmektedir.

2010 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentimize kazandırılan Olimpik ölçülerdeki Buz Sporları Salonu ile günümüzde Türkiye'deki Buz Pisti sayısı toplam 10'a ulaşmıştır. Buz Sporları Buz Pateni Federasyonu ve Buz Hokeyi Federasyonu tarafından ulusal ve uluslararası alanda temsil ve organize edilmektedir.

Buz Pateni; Artistik Buz Pateni; Tek Erkekler ve Bayanlar Figür Pateni, Çifler, Buz Dansı, Senkronize Buz Pateni olarak kendi içerisinde kategorize edilirler.Bu branşlara 4-5 yaşlarında başlanması önerilir. Buz Hokeyi mücadele yönü çok yüksek bir branş olup, oynamak kadar izlemek de son derece heyecan verici bir spordur. Buz Hokeyine 7-8 yaşlarında başlanması önerilir.

NEDEN BUZ PATENİ?

Oldukça köklü bir tarihe sahip olan buz pateni günümüzde en popüler, eğlenceli ve prestijli spor dallarından biridir. Buz Pateni çocukların bedensel ve psikolojik gelişimini sağlarken, analitik düşünme yeteneklerini ve matematik becerilerini de geliştirmektedir. Buz Pateni özellikle avrupa'nın kuzey ülkelerinde 5-6 yaş anaokullarında, orta kulaktaki dengeyi geliştirerek zeka üzerinde olumlu etkileri nedeniyle zorunlu ders olarak uygulanmaktadır. Aynı zamanda müzikle yapıldığı için ritim duygularını geliştirir. Kollektif ve bireysel çalışmanın içiçe olduğu bu spor insanın sorunlarına karşı koyma yeteneğini de geliştirir.

BUZ PATENİ YAPMAK TEHLİKELİ MİDİR?

Buz Pistinin fiziksel olarak kaygan olması düşüşün sertliğini büyük ölçüde azaltır. Buz Pistindeki bir düşüşü buz tutmuş merdivenden düşüşünüzle kıyaslamanız yanlış olur. Dolayısıyla tehlikeli bir düşüş veya sakatlık olasılığı tüm sporlarda olduğu kadardır.

BUZ PATENİ SPORU NE KADAR SÜREDE ÖĞRENİLEBİLİR?

Bu sizin öğrenmekle neyi kastettiğinize bağlıdır. Buz Pateni öğrenme süresi; kişinin fiziksel yapısına, yaşına, kullanılan patenin kalitesine, antrenman yapmak için ayırdığı zamana, ve en önemlisi kişinin isteğine bağlıdır.

BUZ PATENİNE KAÇ YAŞINDA BAŞLANABİLİR?

Eğer yürüyebiliyorsanız, paten de kayabilirsiniz! Sağlamca yürüyebilen bir küçük çocuk (4-5 yaş arası) her zaman başlayabilir.

PATEN GETİRMELİ MİYİM ?

Buz Sporları Salonunda halk seansı hizmetlerimizden faydalanmak isteyen vatandaşlarımıza 45 dakikalık buz pateni sporunu yapabilmeleri için ücretsiz paten verilmektedir. Fakat dilerseniz kendi özel pateniniz ile Buz Pistine giriş yapabilirsiniz. Tercih edeceğiniz paten, ayakkabı numaranıza uygun seçilmeli ve ayakları dize kadar koruyan bir spor çorabı ile giyilmelidir. Patenlerinizin doğru bağlanıp bağlanmadığı görevli personele kontrol ettirilmelidir.

NASIL KIYAFET GİYMELİYİM?

Buz Sporları tehlikeli sporlardan sayılmaktadır. Buz Pateni yapmak isteyen vatandaşlarımız uygun olarak eşofman, tayt, soğuk geçirmeyen kaban, mont, eldiven vb. kıyafetler giymelidir. Buz Sporları Salonu halk seanslarında paten haricinde kıyafet, eldiven vb. ekipman verilmemektedir.

ÖZEL DERS ALMALI MIYIM?

Buz Patenine ders alarak başlamanız uygun olacaktır. Ders almak kitaplarda öğretilenler destekler ve düzenli bir gelişme gösterebilmeniz için bir program dahilinde çalışmanıza yardımcı olur. Özel derslerde kişilerin kişisel problemlerinin üzerine daha kolaylıkla gidilebilir.